Despre Blog

În secțiunea de Blog vei găsi informații utile despre alegerea, montarea, curatarea tapetului. Rămâi cu noi și fii la curent cu cele mai noi informații!

Categorii

Etichete

Distribuie

Se poate lipi tapet peste tapet?

Se poate lipi tapet peste tapet?

Dacă ai schimbat tapetul în trecut, îndepărtându-l pe cel vechi, cu siguranță știi că acest proces este dificil și consumator de timp. Astfel, probabil ai ajuns să te întrebi acum dacă se poate lipi tapet peste tapet. Vei găsi numeroase păreri cu privire la ideea de lipire tapet peste tapetul existent, iar în timp ce unii consideră că acest lucru este imposibil, adevărul este că specialiștii îți spun că poți face asta.

Lucruri de care să ții cont pentru a lipi tapet peste tapet

Există totuși câteva lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei să lipești tapet peste tapet. Iată care sunt acestea:

1. Ai mai lipit tapet peste tapet înainte?

Aceasta este prima întrebare la care trebuie să răspunzi înainte de a face acest pas. Asta deoarece nu este recomandat să tapetezi peste mai mult de un strat de tapet existent deja. Dacă nu ești sigur în legătură cu acest lucru – poate tocmai ai cumpărat o nouă locuință și nu știi ce se găsește sub tapetul de suprafață – îți recomandăm să tai puțin hârtia într-un loc discret, pentru a verifica dacă sub acest tapet mai există un alt strat de tapet.

2. Ține cont de starea tapetului existent

Starea tapetului existent pe perete este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei să lipești tapet peste tapet. Orice textură sau porțiune prost aplicată va rezulta în denivelări și umflături care se vor vedea sub noul tapet. Stratul de tapet de bază, deasupra căruia îl vei aplica pe cel nou, trebuie să fie impecabil de neted și curat pentru a reuși să aplici cu succes un nou strat de tapet peste el. De asemenea, dacă marginile tapetului existent sunt ridicate, cel mai probabil acestea vor fi vizibile și de sub noul tapet.

Dacă tapetul existent se desprinde sau crapă, acesta va cauza probleme când încerci să lipești un nou strat de tapet peste el, așadar este recomandat ca în această situație, să îndepărtezi tapetul existent înainte de a lipi unul nou.

Verifică starea fizică a tapetului existent pentru a te asigura că nu există pete de umezeală, întrucât acestea pot determina apariția mucegaiului și a altor deteriorări la tapetul nou aplicat.

Așadar, aplică tapet nou deasupra celui existent doar dacă tapetul vechi este în cea mai bună stare posibilă!

3. Ia în considerare culorile ambelor tapete

Este esențial să ții cont de culoarea tapetului existent și a celui nou, pe care vrei să îl lipești. Dacă tapetul existent este extrem de întunecat sau modelat, iar noul tapet este de o culoare deschisă, acest lucru poate cauza probleme. Așadar, dacă vrei să lipești tapet peste tapet existent, este important să te asiguri că noul tapet este mai întunecat decât cel de bază.

4. Pentru a lipi tapet peste tapet, este important să ții cont de calitatea noului tapet

Dacă noul tapet este gros sau texturat, acest lucru va fi în beneficiul tău. Modelele de tapet texturate sunt ideale pentru a acoperi imperfecțiunile, astfel că sunt ideale pentru a le lipi deasupra tapetului existent. Un model texturat de tapet te ajută să ascunzi cu ușurință modelele tapetului de dedesubt.

5. Verifică dacă tapetul existent este acoperit cu vinil

Dacă tapetul existent are un strat de vinil, este aproape imposibil să lipești un alt tapet deasupra acestuia. Tapetul de vinil are un strat de plastic peste un suport de hârtie sau material textil, ceea ce îl face extrem de durabil și rezistent la apă. Ca atare, adezivii nu se vor lipi pe el, astfel că nu vei putea lipi un nou tapet peste tapetul cu vinil.

În plus, chiar presupunând că vei reuși să lipești un nou tapet deasupra tapetului cu vinil, acest lucru va duce la crearea mucegaiului între cele două straturi de tapet.

În cazul în care nu ești sigur dacă tapetul existent este cu vinil, poți efectua un test simplu, folosind un burete umed. Udă o zonă mică a tapetului, iar dacă apa se absoarbe și tapetul se întunecă la suprafață, atunci nu este acoperit cu vinil.

Cum aplici tapet peste tapet?

Dacă ai luat în considerare toate detaliile de mai sus și ai ajuns la concluzia că poți lipi tapet deasupra altui tapet, atunci iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține cele mai bune rezultate:

1. Asigură-te că peretele este complet curat și fără imperfecțiuni. Este important să fie fără pete, bule, denivelări. Îndepărtează eventualele cuie din perete și umple orice găuri, pentru a te asigura că ai o suprafață perfect plană pe care să o tapetezi.

2. Asigură-te că tapetul existent este atașat ferm de perete. Dacă există vreo secțiune care începe să se dezlipească, lipește-o din nou folosind un adeziv pentru tapet, altfel riști ca și noul strat de tapet să se desprindă.

3. Curăță pereții de praf. Curăță bine tapetul de praf cu un pămătuf pentru praf și apoi cu o cârpă umedă, pentru a te asigura că nu mai există murdărie și praf, iar tapetul să fie complet uscat înainte de a lipi noul tapet peste el.

4. Aplică un grund pentru tapet. De acum, ești gata pentru a lipi noul tău tapet deasupra celui existent!

Concluzie

Chiar dacă părerile sunt împărțite cu privire la aplicarea unui nou tapet peste cel existent, specialiștii consideră că acest lucru este posibil, urmând câteva recomandări stricte. Asigură-te că respecți recomandările specialiștilor, pentru a obține rezultatele dorite.