Despre Blog

În secțiunea de Blog vei găsi informații utile despre alegerea, montarea, curatarea tapetului. Rămâi cu noi și fii la curent cu cele mai noi informații!

Categorii

Etichete

Distribuie

Istoria Tapetului: De la Peretele Palatului la Sufrageria Ta

Istoria Tapetului: De la Peretele Palatului la Sufrageria Ta

Tapetul este o parte integrantă a designului interior modern, adăugând caracter și personalitate oricărui spațiu. Cu toate acestea, puțini știu că istoria sa este plină de momente interesante și evoluții impresionante, care au transformat tapetul dintr-un lux al elitei într-un element comun al locuințelor. În acest articol vei descoperi istoria tapetului, de la originile sale până în prezent, când este parte a locuințelor moderne.

Istoria tapetului – de la Orientul Îndepărtat la Europa

Tapetul are origini străvechi, datând cu mii de ani în urmă. Primele exemple de tapet au fost create în Orientul Îndepărtat, în China antică și India. Inițial, acestea erau realizate din mătase sau hârtie și erau pictate manual cu motive decorative și peisaje. Tapetul a fost folosit inițial ca o formă de artă decorativă și a fost rezervat clasei înalte.

Aparent, prima formă de tapet a apărut în China, iar asta rezultă din faptul că aici a fost inventată hârtia. De asemenea, chinezii au fost primii care au lipit pe pereţi hârtie de orez, aceasta reprezentând practic prima formă de tapet.

Conform unor surse istorice, reiese că în anul 105 d.Hr., la curtea Împăratului chinez Cai Lun s-a inventat un mod prin care se fabrica hârtie din coajă de copac, iar aceasta era ulterior decorată cu motive florale, păsări și peisaje, toate realizate manual. La mijlocul secolului al VIII-lea, secretul a fost transmis arabilor de către câțiva prizonieri chinezi care știau cum se prepară hârtia respectivă, iar arabii au transmis acest secret în tot Orientul Mijlociu.

Totuși, această tehnică de fabricare a hârtiei s-a răspândit în Europa abia la mijlocul secolului al XII-lea. Primele bucăți de hârtie imprimantă au fost suveniruri religioase. Mai târziu, în anul 1481, la cererea Regelui Louis al XI-lea, Jean Bourdichon a pictat 50 de role de hârtie cu îngeri pe un fundal albastru. Regele a comandat acest tapet pentru a-l duce cu el dintr-un castel în altul.

Inițial, tapetul a fost un substitut ieftin pentru tapiserie și lambriuri, iar primele modele erau mici pătrate cu imagini imprimate pe lemn, imagini care erau ulterior colorate manual. Modele simple de tapet, cu rol decorativ, au fost produse abia după inventarea tiparniței.

Tapetul la începuturile sale

Conform istoricilor, cel mai vechi model de tapet datează din 1509 și a fost descoperit pe bârnele colegiului Lodge of Christ în Anglia. Acesta a fost găsit pe spatele unei proclamații emise de Regele Henry al VIII-lea și este din inspirație italiană.

Odată cu Renașterea, și domeniul tapetului a cunoscut o perioadă de inovație. A fost momentul în care Anglia și Franța au devenit principalii producători de tapet din Europa și s-au întrecut în modele din ce în ce mai complexe, dar accesibile și clasei de mijloc.

Odată cu creșterea producției de tapet, în 1599 a fost înființată, în Franța, prima asociație a meșterilor care lipeau tapetul pe pereți.

Începând cu anii 1600, modelele de tapet au fost împărțite în două categorii: simple și complicate. În general, modelele simple de tapet aveau un tipar geometric repetitiv, care era imprimat pe o singură bucată de lemn. Modelele mai complicate, în schimb, aveau designuri mai complexe și acestea erau imprimate pe mai multe bucăți de lemn.

Totuși, deși se numea tapet, la acea vreme nu era direct lipit de pereți, ci era lipit pe o bucată de pânză care era ulterior bătută în cuie în perete.

Istoria tapetului: tapetul în viața regală

Tapetul modern este considerat ca având începutul său în anul 1675, când Jean-Michel Papillon, un gravor francez, a început să realizeze fâșii de hârtie cu modele care se potriveau atunci când erau lipite una lângă alta.

Tapetul a crescut în popularitate odată cu acest pas, iar în anul 1778, Regele Louis al XVI-lea a emis un decret prin care limita dimensiunea unei role de tapet la un metru. S-au extins modelele și culorile tapetului, fapt datorat francezilor Christophe-Philippe Oberkampf, care a inventat mașina ce putea imprima hârtia de tapet, și Nicholas Louis Robert, care a descoperit procesul prin care se putea realiza o rolă de tapet continuă.

În același timp, în Marea Britanie producția de tapet a atras atenția Casei Regale. În anul 1712, în timpul domniei Reginei Anne, s-a introdus o taxă de tapet, care s-a desființat abia în anul 1836.

În anii 1800 erau la mare căutare modelele de tapet care reprezentau peisaje din Franța, modelele pictate manual, care imitau elemente arhitecturale și materiale precum marmura și catifeaua.

În anul 1893 a fost inventată mașina care putea imprima în patru culori, cu modele făcute manual pe cilindri și care putea imprima aproximativ 400 de role pe zi. În anul 1888, a apărut prima pastă de lipit tapet.

Istoria tapetului continuă

Inventarea mașinii pentru făcut tapet a ajutat ca acesta să devină accesibil tuturor claselor sociale în perioada victoriană. Secolul XX, și în special anii 1920, au reprezentat epoca de aur a tapetului. În această perioadă s-au vândut peste 400 de milioane de role de tapet. Industria tapetului a cunoscut o revoluție după cel de-Al Doilea Război Mondial, datorită apariției plasticului, care asigură rezistență, durabilitate și spălare ușoară.

Tapetul în sufrageria ta

Astăzi, tapetul a devenit o parte esențială a designului interior. Există opțiuni pentru toate gusturile și stilurile, de la modele clasice la cele moderne și abstracte. Tapetul poate aduce o notă de personalitate și creativitate în orice cameră, de la living până la baie.

În încheiere, istoria tapetului este o poveste fascinantă despre evoluția gusturilor estetice, a tehnologiilor de producție și a accesibilității în designul interior. De la originile sale exotice în Orientul Îndepărtat până la răspândirea sa în casele obișnuite, ca tapet sufragerie sau tapet pentru baie și bucătărie, tapetul continuă să transforme spațiile și să creeze atmosfere unice în locuințele noastre. Astfel, fie că alegi un tapet clasic sau unul contemporan, acesta poate sărbători istoria bogată și diversitatea designului interior.