Despre Blog

În secțiunea de Blog vei găsi informații utile despre alegerea, montarea, curatarea tapetului. Rămâi cu noi și fii la curent cu cele mai noi informații!

Categorii

Etichete

Distribuie

Cum se curăță tapetul?

Cum se curăță tapetul?

Ți-ai redecorat locuința cu tapet, iar acum te gândești la curățarea acestuia. Sau poate a trecut deja ceva mai mult timp de când ai montat tapet pe pereți și pare că ar avea nevoie de puțină împrospătare. Este adevărat că, în timp, se poate acumula reziduu pe tapet, conferindu-i acestuia un aspect nu tocmai plăcut. Așadar, indiferent de situație, probabil te întrebi cum se curăță tapetul. În articolul de azi îți vom oferi răspunsul la această întrebare, însoțit de toate recomandările necesare pentru a curăța tapetul fără a-l distruge.

Se poate curăța tapetul?

Înainte de a ajunge la procesul efectiv de curățare a tapetului, poate te întrebi dacă, de fapt, acesta poate fi curățat. Da, tapetul se poate curăța fără probleme, însă este necesar să determini tipul de material din care este confecționat tapetul și să respecți recomandările de curățare aferente.

Înainte de a curăța tapetul

Anumite încăperi ale locuinței sunt susceptibile la diverse pete. De exemplu, tapetul din bucătărie este mai predispus la stropi de alimente și urme de grăsime, în timp ce tapetul de pe hol poate fi murdărit cu urme de la pantofi.

Indiferent de încăpere, primul pas în curățarea tapetului este reprezentat de îndepărtarea prafului de pe tapet. Abia după ce ai urmat acest pas poți aborda petele mai complicate, care necesită mai multă atenție.

Unelte necesare pentru curățarea tapetului

Uneltele necesare pentru curățarea tapetului depind de tipul de curățare, adică vei folosi diverse unelte pentru o curățare simplă de primăvară și altele dacă ai pete dificile care trebuie îndepărtate de pe tapet.

Însă, indiferent de situație, există câteva unelte și ustensile pe care este recomandat să le ai la îndemână înainte de a începe să cureți tapetul. Iată care sunt acestea:

  • Cârpă pentru praf și perie cu mâner lung
  • Atașament pentru perie pe aspirator (neapărat să fie curat!)
  • Scară
  • Burete moale, neabraziv, săpun de vase și apă caldă
  • Prosop moale pentru uscare

Cum se curăță tapetul?

Pasul 1 – Îndepărtează praful de pe pereți înainte de a curăța tapetul

Este important să lucrezi întotdeauna metodic în curățarea tapetului. Împarte spațiul peretelui în segmente, pentru a putea urmări cu ușurință locul în care ai curățat deja. Lucrează de sus în jos pentru a te asigura că acoperi tot tapetul, folosind o scară pentru a ajunge în zonele greu accesibile.

Poți folosi o cârpă moale de praf, plasată la capătul unei mături, pentru a curăța tapetul. Utilizează o cârpă din microfibră pe care să o atașezi de capul periei, și mătură ușor de la stânga la dreapta, până când tot tapetul este acoperit. Dacă mătura nu este suficient de lungă, folosește o scară pentru a ajunge în zonele greu accesibile.

De asemenea, poți utiliza accesoriul de perie și brațul telescopic al aspiratorului pentru a curăța tapetul. Asigură-te că acesta este curat înainte de a începe. Aspiră ușor tapetul, fără a apăsa prea tare.

Acordă întotdeauna o atenție sporită părții inferioare a tapetului, mai aproape de podea, deoarece aici se va acumula întotdeauna mai mult praf.

Cât de des se curăță tapetul pentru a-l menține fără praf?

Răspunsul la această întrebare depinde de cât praf se acumulează în mod obișnuit în locuința ta. Pentru a menține tapetul curat și lipsit de praf, este recomandat să îl cureți de praf cel puțin o dată pe lună, pentru a evita acumularea prafului pe tapet. Această recomandare este valabilă în special pentru încăperile care sunt folosite cel mai des. De exemplu, într-o încăpere în care se încălzește cu foc sau unde s-a efectuat o renovare, precum și în baie, tapetul poate necesita o atenție sporită și curățare mai frecventă, deoarece acestea sunt zone în care praful se acumulează mai rapid.

Pasul 2 – Spală tapetul

Dacă simplul proces de îndepărtare a prafului de pe tapet nu este suficient, e cazul să treci la pasul următor, care presupune spălarea tapetului. Totuși, pentru acest pas este deosebit de important să cunoști din ce material este realizat tapetul.

Curățarea tapetului nețesut. Dacă ai tapet nețesut, acesta poate fi șters cu un burete umed sau o cârpă moale neabrazivă, umezite și stoarse până sunt aproape uscate. Șterge ușor tapetul cu mișcări netede, de sus în jos. Ai grijă doar să nu uzi excesiv tapetul, iar la final să îl usuci ușor cu un prosop curat și uscat.

Spălarea tapetului de vinil sau metalic. Aceste tipuri de tapet sunt lavabile, adică sunt mai rezistente la apă. Prepară o soluție de apă amestecată cu o cantitate foarte mică de detergent de vase și folosește o cârpă moale sau un burete pentru a spăla tapetul. Asigură-te că buretele nu este prea umed. Deși aceste tipuri de tapet sunt cele mai rezistente, este recomandat să eviți frecarea lor cu un burete abraziv sau cu perii cu peri groși și duri.

Curăță tapetul simplu și în siguranță

Tapetul se poate curăța simplu, pentru a arăta proaspăt și vibrant. Odată ce ai identificat tipul de tapet, este ușor să îl cureți pentru a-i reda strălucirea. Urmează recomandările noastre pentru a te asigura că tapetul tău este curat și nedeteriorat în timpul procesului de curățare.