Una dintre cele mai eficiente metode prin care îți poți transforma complet locuința este renovarea pereților. Însă, dacă pe pereți este tapet, va fi necesar să îl îndepărtezi înainte de a redecora pereții. Pentru acest proces, este important să știi cum dai jos tapetul, astfel încât să poți obține aspectul dorit. Și, deși îndepărtarea tapetului poate părea un proces dificil, adevărul este că poate fi destul de simplu să dai jos tapetul de pe perete.
Îndepărtarea tapetului existent pe perete face redecorarea mult mai ușoară și le asigură pereților un finisaj fin. În articolul de azi îți arătăm cum să dai jos tapetul de pe perete, cât mai simplu posibil.
1. Pregătește tot ce ai nevoie să dai jos tapetul de pe perete
Există diverse modalități prin care poți să dai jos tapetul de pe perete, însă indiferent de modalitatea aleasă, vei avea nevoie de câteva lucruri. Iată care sunt acestea:
– bandă camuflantă
– pungi de plastic
– găleată
– burete
– răzuitoare pentru tapet
– mătură și făraș sau perie
– cârpă sau lavetă
– îmbrăcăminte veche sau de protecție
– prelată (poate preferi folie de polietilenă dacă ai podele cu mochetă, pentru a oferi protecție sporită împotriva umezelii)
– bandă adezivă
2. Alege metoda corectă de îndepărtare a tapetului
Înainte de a te pregăti pentru acest proces și de a pregăti camera pentru îndepărtarea tapetului, este necesar să știi cu ce lucrezi. Răzuiește un colț de tapet folosind o răzuitoare sau o spatulă veche și trage-l de pe perete, pentru a vedea cât este de dificil să dai jos tapetul de pe perete și, astfel, pentru a decide ce metodă să folosești. Este recomandat să repeți acest pas pentru fiecare perete în parte, deoarece fiecare perete poate fi diferit.
Iată ce metode poți utiliza pentru a da jos tapetul:
– Apă cu săpun/soluție chimică
Dacă tapetul se desprinde ușor, poți utiliza apă fierbinte pentru a îndepărta cea mai mare parte a acestuia. Pentru finalizare, este recomandat să utilizezi o soluție chimică de îndepărtare a tapetului, pentru a îndepărta orice bucăți mai greu de dat jos, inclusiv adezivul. Pentru această metodă, vei avea nevoie și de decapant chimic pentru tapet și mănuși de protecție.
– Aparat electric cu aburi
Dacă tapetul nu se desprinde ușor, este recomandat să utilizezi un aparat electric cu aburi. Un astfel de aparat este util pentru îndepărtarea tapetului care se desprinde greu, însă trebuie utilizat cu atenție pentru a evita rănile cauzate de aburi sau deteriorarea peretelui. Pentru această metodă vei avea nevoie de aparat electric cu aburi, ochelari de protecție, scândură de lemn pe care să așezi aparatul când nu îl utilizezi și un ulcior pentru umplerea aparatului.
3. Pregătește camera pentru a da jos tapetul de pe pereți
Următorul pas pe care trebuie să îl faci este să pregătești camera. Folosește prelate pentru a acoperi podeaua, folosind bandă adezivă pentru a le fixa în siguranță. Îndepărtează toate piesele de mobilier de pe pereți. Elimină toate corpurile de iluminat de pe pereți, toate cârligele pentru tablouri și lipește toate prizele sau întrerupătoarele astfel încât să fie protejate.
4. Ia măsurile de siguranță potrivite
Înainte de a începe să dai jos tapetul de pe perete, oprește curentul din camera în care lucrezi, pentru a evita ca apa să intre în prizele electrice. Poartă îmbrăcăminte de protecție, inclusiv mănuși, și ochelari de protecție, în special dacă utilizezi un aparat electric cu aburi, care poate provoca opărire și arsuri.
5. Începe să dai jos tapetul de pe perete
Folosește o racletă pentru a ridica tapetul de pe perete și începe astfel să decojești fiecare bucată de tapet. Este posibil ca acest procedeu să îndepărteze doar stratul superior al tapetului, dezvăluind suportul de dedesubt, însă acest lucru este în regulă. Nu încerca să îndepărtezi suportul decât dacă se desprinde ușor, altfel ai putea deteriora tencuiala de dedesubt.
6. Udă pereții
Dacă stratul superior s-a desprins ușor, utilizează un burete și un bol cu apă fierbinte pentru a satura suportul cu apă, iar cu cât apa este mai fierbinte, cu atât își va îndeplini mai eficient rolul. Lasă suportul să fie complet saturat. Lucrează pe porțiuni, pentru a te asigura că peretele nu se usucă înainte de a avea șansa de a răzui.
În cazul în care stratul superior nu se dezlipește ușor, este indicat să aplici un strat generos de soluție de îndepărtare a tapetului, după care să o lași 15-20 minute să acționeze, adică să înmoaie tapetul. Dacă răzuirea se dovedește în continuare inutilă, va fi necesar să utilizezi un aparat de curățat cu aburi. Asigură-te că urmezi toate instrucțiunile de siguranță și că porți mănuși de protecție pe tot parcursul acestui proces.
7. Răzuiește pereții să dai jos tapetul
Odată ce tapetul a fost îmbibat cu apă, răzuiește cu grijă hârtia de suport de pe perete, păstrând racleta cât mai plată, pentru a evita deteriorarea tencuielii de dedesubt. Reaplică apă la nevoie. Amintește-ți că este posibil să existe bucăți de tapet și de adeziv care nu pot fi îndepărtate folosind doar apă și racletă, astfel că în acest caz va fi necesar să folosești un decapant chimic pentru tapet. Nu forța atunci când încerci să dai jos tapetul de pe perete, întrucât acest lucru poate deteriora grav peretele.
În cazul în care folosești un aparat cu aburi, este recomandat să aplici aparatul pe tapet timp de aproximativ 10 secunde, lucrând de jos în sus. Odată umezit tapetul, răzuiește hârtia, păstrând racleta cât mai plată, pentru a evita deteriorarea. Evită aburirea și răzuirea simultană, pentru a nu te răni. De asemenea, nu lăsa aparatul de aburi prea mult într-un loc, întrucât acest lucru ar putea cauza crăparea tencuielii de dedesubt.
8. Îndepărtează adezivul după ce dai jos tapetul de pe perete
Odată ce ai reușit să dai jos tapetul de pe perete, s-ar putea să observi că pe perete a rămas adeziv. Este important să nu îl lași acolo, deoarece va cauza probleme când aplici un nou tapet sau zugrăvești pereții. Utilizează un spray chimic pentru toate zonele în care a rămas adeziv, lăsând să acționeze pe perioada indicată și apoi răzuiește cu grijă.
9. Curăță pereții cu grijă
După ce ai îndepărtat tapetul, folosește o cârpă umedă pentru a curăța pereții înainte de a-i lăsa să se usuce. Astfel vei observa și dacă ai omis bucăți de tapet sau dacă există vreo deteriorare a peretelui, care trebuie reparată. Asigură-te că pereții sunt complet uscați înainte de a reporni curentul electric în cameră.
10. Repară și netezește pereții
Aplică material de umplutură pe orice zone deteriorate de pe perete, cum ar fi găurile și crăpăturile, înainte de a lăsa să se usuce și de a șlefui pentru netezirea peretelui. Odată ce ai reparat și netezit pereții, poți decide dacă vei aplica din nou tapet sau vei zugrăvi.
În încheiere
Datorită ghidului nostru detaliat despre cum să dai jos tapetul de pe perete, acum vei putea aborda acest proiect cu încredere și pricepere. Indiferent dacă ai decis să redecorezi sau pur și simplu vrei să schimbi aspectul camerei tale, știi acum că înlăturarea tapetului nu trebuie să fie o sarcină descurajatoare.
Sursa foto: Freepik