Tapetul este din nou la modă, iar în zilele noastre există nenumărate tipuri și modele de tapet. Datorită noilor tehnologii de producție, în prezent există și tapet special realizat pentru baie și bucătărie, aceste modele fiind rezistente la umezeală și la schimbările de temperatură. Astăzi am pregătit pentru tine un ghid complet despre cum alegi și cum montezi tapetul. Îți vom prezenta principalele tipuri de tapet și modul în care să alegi tapetul potrivit, precum și instrucțiuni pas cu pas care să te ajute în montarea tapetului.
Cum alegi tapetul
Odată montat tapetul, acesta rămâne ani de zile în camera respectivă. Tocmai de aceea, este extrem de important să ai grijă cum îl alegi. Pentru a alege tapetul potrivit este important să ții cont de câteva criterii, printre care se numără dimensiunea încăperii, tipul de cameră, stilul camerei, luminozitatea din încăpere, tipul de mobilier pe care îl vei folosi în cameră și, desigur, preferințele pe care le ai în materie de design și amenajare.
Tipuri de tapet
Înainte de a descoperi cum alegi tapetul potrivit pentru locuința ta, este important să știi care sunt tipurile de tapet care există. În primul rând, există o clasificare simplă, conform căreia există doar două tipuri de tapet:
- Tapet cu suprafața imprimată
- Tapet cu textură în relief
O altă clasificare împarte tipurile de tapet în funcție de finisaj și de materialul din care este confecționat acesta. Conform acestei clasificări, există următoarele tipuri de tapet:
- imprimat sau pictat
- tapet neted sau în relief
- din hârtie
- tapet din material textil
- din vinil
În funcție de modalitatea de curățare a tapetului, există următoarele tipuri de tapet:
- lavabil
- semilavabil
- non-lavabil
Este important de știut că lavabilitatea tapetului este determinată de stratul superior, precum și de metoda prin care poate fi curățat. Majoritatea tipurilor de tapet sunt non-lavabile, ceea ce înseamnă că acestea pot fi curățate cu o cârpă umedă, fără detergenți. Spre deosebire de tapetul non-lavabil, cel lavabil este mai rezistent la apă și la pete, datorită acoperirii lor cu un strat protector, transparent.
Cum alegi tapetul potrivit în funcție de dimensiunea camerei?
Dimensiunile camerei în care vrei să montezi tapet sunt importante în alegerea tapetului potrivit. Iată cum să alegi tapetul în funcție de dimensiunea camerei.
Ce tapet alegi pentru camere de dimensiuni mici?
Dacă ai o cameră mică pe care vrei să o amenajezi folosind tapet, este important să alegi un model de culoare și textură potrivite. Într-o astfel de încăpere, este important să alegi un model cât mai simplu, de culoare deschisă, și de preferință elegant. Sunt potrivite modelele de tapet cu imprimeu inspirat din natură, imprimeu floral, cu animale sau cu păsări.
Dacă vrei să montezi tapet într-un dormitor mic, de exemplu, poți să folosești tapet doar pe peretele din spatele patului, pentru a evidenția zona respectivă și a crea impresia unui spațiu mai mare.
Dacă alegi tapet pentru baie și bucătărie, este de asemenea recomandat să optezi pentru modele simple, în culori neutre sau pentru modele cu imprimeu abstract, în culori tari. Însă, pentru aceste două încăperi, ține cont neapărat de tipul tapetului, alegând unul rezistent la umezeală.
Ce tapet alegi pentru camere de dimensiuni mari?
Pentru camerele de dimensiuni mari, cum sunt de obicei camerele de zi, poți alege orice tip de tapet. Aici, modelul și culoarea tapetului ține mai degrabă cont de stilul pe care îți dorești să îl obții și de elementele pe care vrei să le evidențiezi, cum ar fi diverse piese de mobilier sau decorațiuni.
Poți crea o atmosferă minunată folosind culori vesele și imprimeuri florale sau geometrice într-o încăpere de mari dimensiuni.
Cum alegi tapetul potrivit în funcție de luminozitatea camerei?
Și luminozitatea camerei joacă un rol esențial în alegerea tapetului. Iată cum să alegi tapetul în funcție de acest criteriu.
Ce tapet alegi pentru camere întunecoase?
Dacă ai o cameră întunecoasă pe care vrei să o amenajezi folosind tapet, este foarte important să știi cum să îl alegi pe cel potrivit. Aici, este important să alegi un tapet care crește luminozitatea și îi dă un aer mai primitor încăperii. Astfel, este recomandat să optezi pentru tapet în culori deschise, care reflectă și sporesc efectul produs de lumina artificială.
Sunt potrivite și combinațiile de verde cu alb, crem sau roz trandafiriul, ori tapetul cu imprimeu floral, cu plate supradimensionate. Pentru hol, bucătărie sau baie, poți opta și pentru tapet portocaliu. Dacă îți dorești să obții un aspect elegant și original într-o încăpere întunecoasă, poți alege tapet cu motive de culoare gri.
Ce tapet alegi pentru camere luminoase?
Pentru încăperile luminoase poți alege tapet de orice culoare și în orice model. Aici, poți folosi și tapet texturat, deoarece te ajută să ascunzi eventualele defecte ale pereților, care ar putea fi evidențiate de lumina naturală.
Dacă îți dorești să obții un aspect spectaculos într-o cameră luminoasă, poți opta pentru un tapet cu model mare, în culori dramatice.
Cum alegi tapetul potrivit în funcție de stilul pe care îți dorești să îl obții?
Stilul este un alt criteriu esențial în alegerea tapetului. De exemplu, dacă vrei să obții un design clasic, este recomandat să optezi pentru tapet în culori calde, primitoare. În acest caz, sunt potrivite imprimeurile cu model mărunt, întrucât acestea dau impresia unui spațiu mai mare. Dacă vrei un aspect mai intim, poți opta pentru tapet de dimensiuni mari, cum ar fi modele care imită textura lemnului sau a pietrei de râu.
Dacă îți dorești să obții un stil elegant, poți opta pentru tapet sau fototapet cu model care imită cărămida.
Cum alegi tapetul potrivit în funcție de destinația camerei unde va fi folosit?
Când alegi tapetul, este important să știi pentru ce va fi utilizată încăperea respectivă. Bucătăria și baia necesită un model de tapet rezistent la umezeală. O cameră în care petreci mult timp are nevoie de tapet care creează o atmosferă relaxantă, iar o cameră folosită rar poate beneficia de o amenajare cu un tapet care nu influențează starea de spirit.
Alegerea tapetului potrivit pentru bucătărie
Pentru bucătărie, este esențial ca tapetul să fie lavabil și rezistent la umezeală. Tapetul potrivit pentru bucătărie se alege în funcție de culoarea mobilei de bucătărie, a blatului sau a peretelui din spatele acestuia. De obicei, pentru această încăpere se recomandă tapetul în nuanțe mai deschise și mai luminoase sau modelele geometrice.
Alegerea tapetului potrivit pentru baie
Baia are condiții neprielnice pentru tapetul obișnuit, însă poți opta pentru un model rezistent la umezeală și la schimbările bruște de temperatură. O baie cu tapet arată mai elegant, original și cu personalitate. O alegere excelentă este reprezentată de tapetul din vinil impermeabil.
Alegerea tapetului potrivit pentru dormitor
Dormitorul este camera în care te odihnești. Dacă vrei un dormitor amenajat în stil clasic, elegant și confortabil, poți alege un tapet în nuanțe de bleu, gri, crem, bej, alb sau galben auriu. Pentru a obține un dormitor amenajat în stil minimalist, poți opta pentru un tapet uni, simplu sau un fototapet cu o imagine de mari dimensiuni aplicat pe unul dintre pereții dormitorului.
Alegerea tapetului potrivit pentru living
Pentru living poți alege orice tip de tapet. Dacă vrei să obții un stil clasic, optează pentru un tapet în dungi, unul cu modele geometrice sau un tapet cu imprimeu floral. Pentru un stil mai modern, alege fototapet cu imagini, fie color, fie alb-negru.
Alegerea tapetului potrivit pentru hol
Holul de la intrare este primul spațiu în care intri atunci când ajungi acasă și, de asemenea, primul în care ajung musafirii veniți în vizită la tine acasă. De aceea, aici este important să creezi o atmosferă primitoare și prietenoasă, iar pentru asta este important să alegi tapetul potrivit.
Pentru hol, optează pentru un model de tapet asortat cu restul locuinței. Folosește tapet în nuanțe calde, care se regăsesc și în alte spații ale locuinței, pentru a crea armonie.
Alegerea tapetului potrivit pentru birou
În birou ai nevoie de un model de tapet care te inspiră și creează un mediu plăcut vizual, care nu atrage atenția asupra lui, ci ajută la concentrarea asupra muncii. Aici, este recomandat să optezi pentru un tapet în culori deschise, cu modele simple.
Instrucțiuni pas cu pas pentru montarea tapetului
În general, este recomandat ca tapetul să fie montat de către specialiști, pentru a evita imperfecțiunile precum golurile de aer, îmbinările incorecte între fâșii sau irosirea tapetului. Totuși, dacă vrei să aplici chiar tu tapetul în locuința ta, poți face acest lucru urmând câteva recomandări. Înainte de a începe efectiv montarea tapetului, asigură-te că ai toate uneltele și materialele necesare pentru asta. De exemplu, avea nevoie de adeziv compatibil cu tapetul ales.
Pasul 1. Măsoară corect camera și calculează necesarul de tapet
Este important să ții cont de câteva lucruri pentru a putea calcula corect necesarul de tapet pentru un spațiu. Acestea sunt:
- modelul de tapet pe care l-ai ales. Pentru asta, folosește caracteristicile tehnice ale tapetului, pe care le găsești pe ambalaj sau în catalogul producătorului.
- elemente care pot cauza pierderi. Dintre acestea fac parte ușile și ferestrele. Este important să le măsori corect, pentru a evita erorile majore în aplicarea tapetului.
Măsoară și calculează înălțimea și lățimea pereților, ușilor și ferestrelor, apoi, folosind caracteristicile tapetului, calculează câte role sunt necesare. Lățimea rolei variază în funcție de model. Tapetul se montează în fâșii îmbinate cu atenție.
Pasul 2. Alege uneltele și materialele necesare
Pentru a putea monta tapetul de unul singur, fără ajutorul specialiștilor, este necesar să te asiguri că ai la îndemână toate uneltele și materialele necesare pentru acest proces. Iată care sunt acestea:
- ruletă;
- riglă;
- creion;
- foarfece;
- pensulă;
- rolă de cauciuc;
- cutter;
- un burete sau o cârpă uscată, care nu lasă scame.
Pentru montarea efectivă a tapetului, ai nevoie de:
- adezivul cu ajutorul căruia vei lipi tapetul (acesta diferă în funcție de specificațiile modelului de tapet ales);
- un anumit tip de suport pentru tapet, care determină modalitatea de aplicare și tipul adezivului folosit.
Pasul 3. Alege echipamentele necesare pentru montarea tapetului
Pentru a monta cu succes tapetul, ai nevoie nu doar de unelte și materiale, ci și de echipamente, precum:
- o scară;
- un scaun care te ajută să ajungi la tavan și la părțile superioare ale pereților;
- folie pentru protejarea pardoselii de excesul de adeziv;
- mănuși de protecție, menite să te ajute să eviți contactul direct cu adezivul;
- salopetă pentru protejarea hainelor.
Pasul 4. Pregătește peretele pentru a monta tapetul
Înainte de a începe să aplici efectiv tapetul, este necesar să pregătești suprafața de lucru. Asta înseamnă că este nevoie ca:
- peretele să fie curat, să nu prezinte urme de praf sau pete de grăsime, deoarece altfel nu sunt îndeplinite condițiile optime pentru ca tapetul să fie lipit corect;
- demontezi aplicele, prizele și întrerupătoarele din cameră;
- tratezi peretele cu soluție antimucegai, în caz că este necesar.
Pasul 5. Pregătește tapetul pentru montare
Fiecare pas pentru montajul tapetului trebuie pregătit cu atenție. Această pregătire presupune:
- alegerea unui punct de plecare, care se recomandă a fi ușa sau fereastra;
- decuparea și numerotarea fâșiilor de tapet, pas pe care îl efectuezi în urma măsurării pereților;
- urmarea modelului fâșiilor alăturate în cazul tapetului cu imprimeu;
- utilizarea riglei și a foarfecii sau cutter-ului pentru a decupa fâșiile, cu mențiunea că este recomandat să lași un plus de 2-5 cm pentru eventualele abateri.
Pasul 6. Montează tapetul
Pentru a aplica tapetul pe perete, este necesar să utilizezi un adeziv special, pe care îl prepari anterior montării, bazându-te pe instrucțiunile producătorului. Este important să ții cont de câteva recomandări, după cum urmează:
- aplică adezivul de la mijlocul fâșiei spre extremități;
- după aplicarea adezivului pe tapet, aplică-l și pe porțiunea de perete pe care urmează să montezi tapetul;
- montează tapetul de sus în jos;
- aplică fâșia de tapet la 1-2 cm deasupra peretelui, spre tavan;
- decupează surplusul de tapet cu ajutorul riglei și a cutter-ului;
- presează tapetul, folosind o rolă de cauciuc, pentru a elimina eventualele bule de aer;
- îndepărtează excesul de adeziv, folosind o cârpă curată sau un burete;
- repetă acești pași pentru fiecare fâșie de tapet.
Montează tapetul de unul singur, ca un specialist
Dacă ai decis să montezi singur tapetul în locuința ta, poți face asta, urmând câteva recomandări. Atunci când alegi tapetul, asigură-te că ții cont de dimensiunea și luminozitatea camerei, de destinația acesteia, precum și de stilul pe care îți dorești să îl obții. Totuși, nu uita că preferințele tale în materie de design și amenajare sunt esențiale în alegerea tapetului potrivit pentru locuința ta.